Opskrift: Blåmuslinger i hvidvin og fløde

Måltider med skaldyr er som skabt til at imponere! Og hvidvinsdampede blåmuslinger, eller moules marinières, som det hedder på fransk, er ingen undtagelse. Den blotte volumen på retten og den yderst liflige duft, der emmer fra den, kan få enhver til at spærre øjnene op. 

Det er også en virkelig hyggelig ret, fordi den kræver et vist pillearbejde. Derfor sidder man længere og nyder maden. De dampede muslinger skal gerne spises med fingrene, og så skal der slubres, når du når til den lækre suppe i bunden. Moules marinières opstod faktisk som gængs husmandskost, og ikke den fine og forholdsvis eksotiske spise vi betragter den som herhjemme i dag. Muslinger var nemlig en billig og populær og billig madvare langs den flamske kyst, hvor retten blev opfundet. Dertil er den smagfulde ret meget simpel og nem at tilberede.

I Belgien og Nordfrankrig, hvor retten er mest udbredt, nydes måltidet oftest med pommes frites, og går under navnet moules-frites. Et rustikt brød og godt med tandsmør klæder nu også suppen ganske godt. 

Det skal du bruge til 4 personer:

1,5–2 kg blåmuslinger (ca. 1 kg per person)

1 skalotteløg

3 fed hvidløg

⅕ fennikel eller to stængler bladselleri

1 stor gulerod

1 kvist timian

1 bundt bredbladet persille

2 deciliter tør hvidvin

2 deciliter fløde

2 deciliter fiskebouillon

1 spsk smør

Salt og peber 

Sådan gør du

  1. Start med at ordne dine muslinger. Giv de åbne muslinger, et par slag mod køkkenbordet, og læg dem i en bunke for sig. Dem der ikke har lukket sig helt efter et par minutter, kasseres med det samme. Hvis der er muslinger, der ikke har åbnet sig, efter dampningen, kasseres disse også. Der er altid nogle, der må frasorteres, og derfor er det godt at have rigeligt med muslinger fra starten. Rens nu muslingerne grundigt under rindende vand og brug en lille kniv til at fjerne skægget, der stikker ud af muslingen.
    Find din største gryde frem, den skal kunne rumme alle muslingerne. Smelt smørret ved lav varme og tilsæt hakket løg og hvidløg, fintskårne gulerødder og fennikel/bladselleri og timian. Lad blandingen stege i 5 minutter og tilsæt så vin og lad det stå i 5 minutter mere. Hæld så fiskebouillon i gryden og skru lidt op for blandingen. 
  2. Når blandingen koger, tilsættes muslingerne. Læg låg på og giv så gryden en grundig rystetur. Lad simre i 5 minutter. 
  3. Med en hulske tager du muslingerne over i en skål og sorterer dem fra, der ikke har åbnet sig. Fløden tilsættes gryden med suppen og koges op. Tilsæt persille og smag til med salt og friskkværnet peber og evt. lidt citronsaft. 
  4. Kom muslingerne tilbage i gryden og giv dem endnu en rystetur for at blande det hele godt. 
  5. Portionsanret muslingerne og sørg for at hælde godt med suppe over. Brug derfor gerne nogle gode, dybe tallerkener. Husk endelig også en skål til skallerne. 
  6. Servér med friskhakket persille og rustikt brød eller hjemmelavede pommes frites og en aioli.

Det rigtige udstyr gør forskellen

Bitz dyb tallerken - Farum Isenkram

Andre opskrifter

Opskrift: Tapasbord
Læs mere
Opskrift: Spaghetti Carbonara
Læs mere
Opskrift: Mumie pølsehorn
Læs mere