Måltider med skaldyr er som skabt til at imponere! Og hvidvinsdampede blåmuslinger, eller moules marinières, som det hedder på fransk, er ingen undtagelse. Den blotte volumen på retten og den yderst liflige duft, der emmer fra den, kan få enhver til at spærre øjnene op.
Det er også en virkelig hyggelig ret, fordi den kræver et vist pillearbejde. Derfor sidder man længere og nyder maden. De dampede muslinger skal gerne spises med fingrene, og så skal der slubres, når du når til den lækre suppe i bunden. Moules marinières opstod faktisk som gængs husmandskost, og ikke den fine og forholdsvis eksotiske spise vi betragter den som herhjemme i dag. Muslinger var nemlig en billig og populær og billig madvare langs den flamske kyst, hvor retten blev opfundet. Dertil er den smagfulde ret meget simpel og nem at tilberede.
I Belgien og Nordfrankrig, hvor retten er mest udbredt, nydes måltidet oftest med pommes frites, og går under navnet moules-frites. Et rustikt brød og godt med tandsmør klæder nu også suppen ganske godt.
1,5–2 kg blåmuslinger (ca. 1 kg per person)
1 skalotteløg
3 fed hvidløg
⅕ fennikel eller to stængler bladselleri
1 stor gulerod
1 kvist timian
1 bundt bredbladet persille
2 deciliter tør hvidvin
2 deciliter fløde
2 deciliter fiskebouillon
1 spsk smør
Salt og peber