Alle kender og elsker spaghetti carbonara! Retten er et must på menukortet hos italienske restauranter og har siden dens opfindelse fornøjet både børn og voksne. Hvornår den kan dateres tilbage til er der dog noget polemik omkring. Nogle mener, at retten opfandtes som mad til kulminearbejdere i det gamle Italien og at den kan dateres tilbage til Romerriget. Andre insisterer på, at den blev skabt som en hyldest til amerikanske soldater under Anden Verdenskrig. Uanset carbonaraens oprindelse, er retten yderst afholdt gennem hele vesten.
Og der er en årsag til, at carbonara er en evig klassiker. Den rige og fløjlsbløde sauce, de salte bidder af guanciale (saltet svinekød), og perfekt al dente pasta gør denne ret til et fantastisk eksempel på hvad der gør italiensk madlavning så udsøgt.
Fordi retten består af rørende få ingredienser, kan det virkelig betale sig at købe kvalitets råvarer. På Farum Bytorv kan du handle alt du skal bruge til en helt perfekt carbonara! Gå ned gennem ‘Delikaden’ og find guanciale hos Slagter Jesper, besøg Farum Ost og Tapas for at finde den knasende og salte pecorino ost. I Coop365 finder du gode, økologiske æg og pasta. Hvis det virkelig skal være autentisk og du tør give dig i kast med hjemmelavet spaghetti, finder du en pastamaskine hos Farum Isenkram.
Når du først har mestret den klassiske italienske carbonara, kan du versionere efter smag. Nogle synes for eksempel, at den amerikanske version med lidt fløde og løg i er ekstra lækker, mens andre bruger svampe i stedet for kød, for at gøre retten vegetarisk.
400g spaghetti
100g guanciale eller pancetta, skåret i små tern
3 store æg
100g revet pecorino ost (du kan også bruge Parmesan)
Friskkværnet sort peber
Salt