Opskrift: Tomatsovs

Den ultimative grundbestanddel i rigtig meget mad er tomatsovsen! Masser af pastaretter, pizza og alskens gryderetter er baseret på – og kræver – en solid og velsmagende tomatsovs. Den perfekte balance mellem det syrlige, søde, salte og krydrede er i bund og grund, hvad tomatsovs tilføjer. Tomaten står nemlig forrest i rækken af grøntsager, der i vestlig madlavningstradition tilføjer umami til mad.

Velsmag. Det er den direkte oversættelse af det japanske ord umami. Bittert, sødt, surt og salt er fire af de grundsmage vi som mennesker kan registrere, og umami beskrives altså som den femte. Når tomaten forvandles til sovs og bruges i madlavningen, er det som at tilsætte alle fem grundsmage på én gang. En rigtig god tomatsovs kan altså både stå alene til for eksempel friskkogt pasta, men kan også tilsættes en gryderet og agere smagsforstærker.

Foruden at det er super nemt at lave en toplækker og velsmagende tomatsovs er det faktisk også super nemt. Ja, så nemt, at vi sagde det to gange. Og følelsen af at have lavet sine måltider helt fra bunden er ikke et krydderi, du kan købe dig til i supermarkedet. 

Forståelsen af alle elementer i dit måltid, giver altså bare maden en bedre sammenhæng og gør oplevelsen af måltidet bedre. Ikke kun for dig selv, men også for dem du serverer maden for. Og helt ærligt, så er det vildt blæret, at servere et måltid, der er tilberedt fra bunden – helt ned til tomatsovsen.

Når du først har mestret grundopskriften, kan du selv variere tomatsovsen i uendeligheder. Måske har du noget i køleskabet, der skal bruges? Vin, peberfrugt, ja selv en gammel appelsin kan give karakter til sovsen. Og det sjove er netop, at eksperimentere med madlavningen – når du altså først har helt styr på den basale del af opskriften. 

Hjemmelavet tomatsovs er også virkelig frysevenligt. Så hvis du alligevel kaster dig ud i en omgang tomatsovs, er det et godt tip, at lave en stor portion, og fryse noget ned, til de dage det skal være ekstra nemt.

Det skal du bruge

1/5 kg friske tomater, eller 2 dåser hakkede af de gode

8-10 fed hvidløg

2 store gulerødder

1/5 deciliter olivenolie

3 løg

1 spsk salt

Krydderier efter eget valg, f.eks. et bundt frisk basilikum eller 1 tsk tørret fennikel

175 deciliter æblecidereddike eller hvidvin

2 spsk tomatpurré

Sådan gør du

  1. Hvis du bruger friske tomater, skal de først flås. Skær et lille kryds i skindet, hæld kogende vand over og lad stå i et minut eller to. Skyl dem evt. med koldt vand, før du piller skindet af. Hak tomaterne groft.
  2. Sæt en mellemstor gryde over ved lav varme. Knus hvidløgene med siden af din kniv, pil og hak dem. Set til side. Tilsæt olien i gryden og lad den varme op. Skær løgene i tern og tilsæt den varme olie. 
  3. Løgene skal stege til de bliver gyldne, men ikke brændte. Det tager ca. 5 minutter. Skræl imens gulerødderne og riv dem fint. Tilsæt hvidløg og gulerod og lad det stege i yderligere nogle minutter, til guleroden falder sammen. Hvis du bruger tørrede krydderurter tilsættes de sammen med gulerod og hvidløg.
  4. Skrab nu indholdet af gryden ud i kanten, så der er plads i midten af gryden. Tilsæt her tomatpurréen og steg den godt igennem, før du blander hele grydens indhold sammen. Tilsæt æblecidereddiken og lad blandingen koge op, til det meste af væsken er kogt ind.
  5. Nu tilsættes tomater og salt, og hvis du bruger frisk basilikum, er det også nu, at du tilsætter den ved blot at rive bundet i grove stykker med fingrene og tilsætte sovsen. Rør godt rundt og lad blandingen simre i mindst et kvarter, men gerne en time. 
  6. Smag til med sukker, salt, friskkværnet peber og æblecidereddike. 
  7. Hvis tomatsovsen skal bruges til pizza koges sovsen ind, så den er tykkere og hvis den skal bruges til den pastaret, kan du tilsætte lidt af pastavandet til at samle retten.

De rigtige råvarer gør forskellen

Änglemark olivenolie - Kvickly

Andre opskrifter

Opskrift: Tapasbord
Læs mere
Opskrift: Spaghetti Carbonara
Læs mere
Opskrift: Mumie pølsehorn
Læs mere