Den ultimative grundbestanddel i rigtig meget mad er tomatsovsen! Masser af pastaretter, pizza og alskens gryderetter er baseret på – og kræver – en solid og velsmagende tomatsovs. Den perfekte balance mellem det syrlige, søde, salte og krydrede er i bund og grund, hvad tomatsovs tilføjer. Tomaten står nemlig forrest i rækken af grøntsager, der i vestlig madlavningstradition tilføjer umami til mad.
Velsmag. Det er den direkte oversættelse af det japanske ord umami. Bittert, sødt, surt og salt er fire af de grundsmage vi som mennesker kan registrere, og umami beskrives altså som den femte. Når tomaten forvandles til sovs og bruges i madlavningen, er det som at tilsætte alle fem grundsmage på én gang. En rigtig god tomatsovs kan altså både stå alene til for eksempel friskkogt pasta, men kan også tilsættes en gryderet og agere smagsforstærker.
Foruden at det er super nemt at lave en toplækker og velsmagende tomatsovs er det faktisk også super nemt. Ja, så nemt, at vi sagde det to gange. Og følelsen af at have lavet sine måltider helt fra bunden er ikke et krydderi, du kan købe dig til i supermarkedet.
Forståelsen af alle elementer i dit måltid, giver altså bare maden en bedre sammenhæng og gør oplevelsen af måltidet bedre. Ikke kun for dig selv, men også for dem du serverer maden for. Og helt ærligt, så er det vildt blæret, at servere et måltid, der er tilberedt fra bunden – helt ned til tomatsovsen.
Når du først har mestret grundopskriften, kan du selv variere tomatsovsen i uendeligheder. Måske har du noget i køleskabet, der skal bruges? Vin, peberfrugt, ja selv en gammel appelsin kan give karakter til sovsen. Og det sjove er netop, at eksperimentere med madlavningen – når du altså først har helt styr på den basale del af opskriften.
Hjemmelavet tomatsovs er også virkelig frysevenligt. Så hvis du alligevel kaster dig ud i en omgang tomatsovs, er det et godt tip, at lave en stor portion, og fryse noget ned, til de dage det skal være ekstra nemt.
1/5 kg friske tomater, eller 2 dåser hakkede af de gode
8-10 fed hvidløg
2 store gulerødder
1/5 deciliter olivenolie
3 løg
1 spsk salt
Krydderier efter eget valg, f.eks. et bundt frisk basilikum eller 1 tsk tørret fennikel
175 deciliter æblecidereddike eller hvidvin
2 spsk tomatpurré